Skip to content Skip to footer
 1. A háztartási hulladék hány százaléka komposztálható?

Az átlagosi háztartási hulladék mintegy 50-70%-a szerves eredetű, és komposztálásra használható. Egy 4 fős család átlagosan naponta akár 0,5 – 1,5 kg konyhai hulladékot termel.

 1. Komposztálható-e a főtt élelmiszerhulladék?

Elméletileg igen, azonban nem kifejezetten ajánlott, mert ezek gyakran tartalmaznak adalékokat, illetve fertőzésveszélyesek és vonzzák a hangyákat, rágcsálókat.

 1. Szükségem van külön komposztáló termékre ahhoz, hogy otthon komposztálhassak?

Nem. Komposzt készíthető DIY (do-it-yourself, ún. ‘csináld-magad’) módokon, földbe ásva, vödörben stb.

 1. Milyen előnyei vannak a biodesign komposztáló termékeknek a DIY megoldásokkal szemben?
 • A Biodesign által forgalmazott EcoTerra termékek elősegítik a tiszta, egyszerű és kényelmes komposztálást. Megtartják a szükséges hőt és nedvességet és folyamatos szellőzést biztosítanak..
 • Az EcoTerra termékeket úgy terveztük, hogy felszívják és elvezetik a csurgalékvizet, és így megakadályozzák a kellemetlen szagok képződését.
 • Helytakarékos komposztálást tesznek lehetővé.             
 1. Mi a csurgalékvíz?

A konyhai hulladék magas víztartalommal rendelkezik, amely a bomlás kezdeténél összegyűlik. Ezt az összegyűlt folyadékot csurgalékvíznek nevezik. A csurgalékvíz tápanyagban gazdag, és hígítva nagyszerű tápszer a növények számára. Az EcoTerra termékeket úgy terveztük, hogy felszívják ezt a folyadékot a kész komposztba. Ha azonban túl sok folyadék keletkezik, a legalsó tál felfogja a csurgalékvizet, amit fel is lehet akár használni.

 1. Tudok-e vermikomposztálni az EcoTerra edényekben?

Az EcoTerra edényekben csak a komposztálás utolsó szakaszában érdemes gilisztákat használni. A frissen összegyűjtött szerves hulladékba nem érdemes rögtön beletenni őket, mivel jól kiegyensúlyozott pH-ra és hőmérsékletre van szükségük. A vermikomposztálás némi szakértelmet és következetes gondozást igényel. Amennyiben már megfelelő tapasztalatokkal rendelkezel gilisztakomposztálással kapcsolatban, természetesen bátran lehet erre is használni az EcoTerra edényeket.

 1. Mi a komposzt gyorsító?

Minden olyan adalékanyag, amely felgyorsítja a szerves anyagok bomlási folyamatát, gyorsítónak nevezhető. Ezek nélkül is készíthető komposzt – csak ügyelni kell arra, hogy nedves és levegőztetett legyen. Egy friss halom szerves hulladék és egy halom félig komposztált anyag keverése szintén gyorsítja a bomlási folyamatot. Előbb-utóbb lezajlik a folyamat. Az EcoTerra termékek használatához a Daily Dump által kifejlesztett Remix Powdert ajánljuk, amely komposzt gyorsítót tartalmaz! 

 1. Miért kell hozzáadnom a Remix Powdert?

A Remix Powder használatára azért van szükség, mert a konyhai szerves hulladék a lebomláskor sok vizet enged ki. Ettől a halom túl nedves lesz, ha nincs elegendő száraz szerves anyag, hogy fenntartsa az egyensúlyt. A komposztálásban résztvevő mikrobáknak szénre is szükségük van a bomlási folyamat teljes folyamata során. A Remix Powder megfelelő szénforrás és mikroba keveréket tartalmaz, amelyek elősegítik a bomlási folyamatot és csökkentik a kellemetlen szagokat.

 1. Mennyi komposzt keletkezik az otthoni hulladékkal? 

Attól függően, hogy hány kiló szerves hulladékot termelsz: havonta akár 2–6 kg is lehet.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.