Skip to content Skip to footer

Mindent a komposztálásról

A komposztálás a szerves anyagok bomlási folyamata, „lebontása”. Ebben a folyamatban több millió kis élőlény vesz részt (mikroorganizmusok és egyéb talajlakó élőlények), amelyek szorgosan felhasználják és újrahasznosítják a szerves anyagokat, hogy tápanyagokban gazdag komposzttá alakítsák.

konyhai szerves hulladék
félig lebomlott szerves anyag
komposzt

A bomlási folyamat alapjai

Természetes folyamat

Ahogy a banánhéj idővel elfeketedik, ugyanúgy minden szerves anyag lebomlik megfelelő körülmények között. Ez az újrahasznosítás természetes módja, emberi hozzájárulástól függetlenül is megtörténik.

Tele van élettel!

A természetben lezajló bomlási folyamatban baktériumok, gombák, férgek, bogarak, atkák, hangyák, gyíkok és egyebek is részt vesznek. Ők mind elősegítik a bomlási folyamatot: ideje új barátokat szerezni!

Csökken a térfogat

A bomlási folyamat során a szerves anyagokban lévő víz felszabadul: ez a csurgalékvíz, melynek elvezetésével legalább 70%-kal csökken a komposztálandó szerves anyagok térfogata.

Oxigénellátás = szagmentes komposztálás

A komposztálás oxigén jelenlétében történik (aerob folyamat), és eredményeképp szén-dioxid keletkezik, amely szagtalan gáz. Ha a komposztálandó halomban biztosítva van az oxigén keringése, a komposzt illata leginkább korhadó avarra emlékeztet.

Hőt termel

A bomlási folyamat egy exoterm reakció, ahol energia szabadul fel hő formájában. Ez annak a több millió baktériumnak köszönhető, amelyek a szerves anyagok komposztra bontásán dolgoznak. A terracotta edények a legmegfelelőbbek beltéri komposztálásra, mert természetes módon biztosítják a komposzt szellőzését és kezelik a folyamatos hőcserét.

A megfelelő hozzávalókra van szükség

Ha egy vagy több elem nincs egyensúlyban, az aerob bomlási folyamat nem lesz optimális. Ilyenkor hosszabb ideig tart, vagy nem megy végbe a folyamat. A komposztálás olyan, mint a főzés: fontos a hozzávalók megfelelő egyensúlyának elérése!

Ha oxigénhiány alakul ki a bomlási folyamat közben, ammónia és hidrogén-szulfid szabadul fel, amelyek büdös gázok. A Biodesign termékek a Daily Dump által lefektetett komposztálási technikát követik, azaz Remix Powder hozzáadásával működnek. A Remix Powdert elég a komposzthoz adagolni: légréseket biztosít az oxigén számára, valamint felszívja a nedvességet, így szagtalan lesz a komposzt.

A komposzt

A szerves anyagok bomlási folyamat során komposzt keletkezik. A komposzt sötét színű, omlós, földillatú, és nagyszerű táplálék a növényeink számára. Mára már elfelejtettük a komposzt jelentőségét mindennapi életünkben. Azonban a konyhai hulladékból bármikor, otthon is készíthetünk komposztot!

Komposztálási módok

A komposztálás három fő módjának számos változata van, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. A Biodesign által fejlesztett EcoTerra termékek, a Daily Dump-ot követve, az aerob komposztálási módszert használják.

Aerob komposztálás – oxigén jelenlétében

Az aerob komposztálás oxigén jelenlétében történik. A folyamat során nem keletkeznek rossz szagok, mivel a felszabaduló gáz szén-dioxid (amely szagtalan). Ennek a módszernek a használatakor fontos, hogy a komposzt halmot levegőztessük, és megfelelő szén- és nedvességtartalmú legyen. A Daily Dump 15 éves fennállása alatt kikísérletezte, hogy a kókuszrost alapú szénforrások működnek a legjobban az aerob komposztáláshoz. A Remix Powder hozzáadásával biztosítható a széntartalom. Az aerob komposztálás jellemzően 1,5 hónapot vesz igénybe, a halom összetételétől függően. A teljes érés érdekében további 1 hónap ajánlott.

Anaerob – zárt térben

Hagyományosan (háztáji vagy nagyobb gazdaságokban is) a kert szélén ásott gödrökben komposztáltak, melyeket gyakran betemettek vagy lefedtek. Ez az anaerob lebomlás folyamata, amely valójában egy erjedési folyamat. Oxigén nélkül történik és olyan gázokat szabadít fel, mint az ammónia és a hidrogén -szulfid (amelyeknek meghatározó szaguk van).

Vermikomposztálás - gilisztakomposzt

A földigiliszták fellazítják, levegőztetik a talajt, javítják a vízelvezető képességét és tápanyagokat juttatnak a növényekhez. Mindeközben a giliszta egyik felén bemegy a szerves anyag, a másik felén pedig a „fekete arany” néven ismert gilisztaürülék jön ki, amely a leggazdagabb komposzt. A vermikomposztálás azonban némi szakértelmet és következetes gondozást igényel. A gilisztáknak jól fenntartott pH-szintre és hőmérsékletre van szükségük. A legbiztosabb, ha gilisztákat a komposztálás utolsó szakaszában adunk a komposzt halomhoz vagy az érni hagyott, de már nagyrészt lebontott komposzt halomba helyezzük őket, a folyamat gyorsítása érdekében.

GYIK

Komposztálási alapok

A komposztálás a növényi maradványok és egyéb szerves anyagok bomlási folyamata, mely során földes, sötét, omlós anyag, a komposzt keletkezik. Az otthoni, beltéri komposztálás a konyhai és kerti hulladékok újrahasznosítását jelenti, amely kritikusan fontos ahhoz, hogy a felhasználható szerves anyag szükségtelenül hulladékként kerüljön a hulladéklerakóba. A természetben komposztálás zajlik le, amikor a levelek felhalmozódnak az erdő talaján, és elkezdenek lebomlani. A bomlási folyamatból származó tápanyagokat visszanyeri a rendszer: a növények gyökerei újra beépítik őket a növekedésükhöz. Ez a természet újrahasznosítási folyamata.

A komposztálás nem újkeletű ötlet. Talajjavító képessége miatt az emberek a világ minden táján gyakorolják. Előnyei miatt az utóbbi időben világszerte terjed a ‘visszatérés’ a komposzthoz a mezőgazdaság területén is. Egyre elismertebb, mint az egyetlen biztonságos módszer az egészséges talajkultúra újjáépítéséhez és megőrzéséhez.

Igen, a komposztálás a tápanyagok újrahasznosításának a természetes módja.

Általánosságban elmondható, hogy a komposztáló mikrobáknak kétféle élelmiszer forrásra van szükségük. Az egyiket a „barna” anyagok jelentik, melyek leginkább száraz és elhalt növényi anyagok, például száraz gyomnövények, levelek és gallyak. A “barnák” biztosítják a szén- és energiaforrást a komposztálást végző mikrobák számára. A másik típust a „zöld”, friss növényi anyagok jelentik, például zöld levelek és kerti nyesedékek, konyhai, gyümölcs és zöldség hulladékok, kávézaccok, teazacskók stb. A barnákhoz képest a zöldek több nitrogént tartalmaznak, ami az aminosavak és fehérjék kritikus eleme. Tehát a zöldek biztosítják a fehérje forrást a milliárdnyi szaporodó mikroba számára. A barna anyagok általában terjedelmesebbek és elősegítik a jó levegőztetést. A zöldek viszont jellemzően magas nedvességtartalmúak, így kiegyensúlyozzák a barnák száraz jellegét. A barnák és zöldek megfelelő aránya képezi a legjobb táplálékforrást a mikrobák számára. Az optimális zöld-barna arány emellett segít a megfelelő szellőzés és nedvesség fenntartásában is.

Igen, meleg időben a komposzt gyorsabban megy végbe. A beltéri szobahőmérséklet ideális a komposztáláshoz. Csak a megfelelő nedvességről kell gondoskodunk.

A komposztálás hozzájárul a globális felmelegedés hatásainak csökkentéséhez azáltal, hogy csökkenti a metán kibocsátását. A metán erős üvegházhatású gáz, amely például akkor is képződik, amikor hulladéklerakóban bomlik le a szerves hulladék.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.

Komposztálás – Biodesign