Skip to content Skip to footer

Miért válaszd az EcoTerra komposztálót?

Az Ecoterra komposztálókat a Daily Dump által tervezett ikonikus Khamba komposztálók alapján fejlesztettük ki. A Daily Dump tudását és 15 éves tapasztalatait, a velük kötött partnerségi kapcsolatnak köszönhetően katalizáltuk az EcoTerra komposztálók tervezéséhez. Az elsődleges célunk az, hogy az EcoTerra termékek segítségével megmutassuk a komposztálás szépségét és értékét, közelebb hozzuk az otthoni környezethez, hogy rezonálhasson azzal a részünkkel, mely önmagától kapcsolódik a természet(es)hez. Az otthoni komposztálás egy ablakot ad, amin keresztül beleláthatunk a természet folyamataiba: beleáshatjuk a kezünket a komposzthalomba, érezhetjük a képződő meleget, és saját megértéssel kapcsolódhatunk a földhöz. Ezt a folyamatot és tapasztalot akartuk kiemelni, bemutatni és felnagyítani a design segítségével.

Miért használunk terrakottát és nem más anyagot?

A terrakotta a legjobb anyag a bomlási folyamat támogatásához. Az égetett agyag természetesen porózus szerkezetű és így lehetővé teszi a szerves anyagok lélegzését komposztálás közben. Ezzel szemben a műanyag például ‘nem lélegzik’. Emellett, a terracotta a komposztálás közben keletkezett felesleges csurgalékvizet is magába szívja, és ezáltal megakadályozza a kellemetlen szagok képződését.

Miért 3 elemből áll?

Az otthoni komposztálás nem igényel nagy mennyiségű hulladékkezelést. A Daily Dump egy kifejezetten háztartásokra kifejlesztett módszert tökéletesített (amire az EcoTerra termékek is épülnek). Azt fedezték fel, hogy az otthoni komposztálási folyamat során rövid ideig szét kell választani a kisebb mennyiségeket, hogy a komposztálás szakaszokban történjen. Tehát egy olyan termékre van szükség, amely lehetővé teszi a ciklusos komposztálást, ahol az egységek felcserélhetők és kiüríthetők, miközben zajlik a folyamatos komposztálás és az egységek újratöltése. A rendszer szépsége, hogy akár 4 egységet is használhatunk, ha nagyobb mennyiséget kell napi szinten kezelni. Illetve a 2 szintű vagy akár az 1 egységgel rendelkező termék is működhet, ha például sorban – és nem oszlopban – használjuk az edényeket egymás mellett. Nagyobb háztartások vagy munkahelyi közösségek pedig akár az 5–6 szintes rendszerekkel is kísérletezhetnek.

Miért vannak lyukak az edények felületén?

Az EcoTerra termékek az aerob komposztálási módszert használják. Ez a komposztálási módszer oxigén jelenlétében történik, a lyukak pedig lehetővé teszik az oxigén bejutását.