Skip to content Skip to footer

A Biodesign termékekkel a komposztálás beltéren is szagmentes és eredményes lesz!

konyhai szerves hulladék
Remix Powder
Remix Powder
kész komposzt 1.5 hónap alatt

A Remix Powder használata kényelmes és megkönnyíti a komposztálást.

Mit komposztálhatunk?

Milyen anyagokat komposztálhatunk?

 • konyhai hulladékok: gyümölcsök, zöldségek, héjuk, magjuk
 • kávézacc
 • teafű (tasakkal is)
 • tojáshéj (lehetőleg összetörve)
 • háztartási hulladékok: kezeletlen papír,
 • kerti hulladékok: gallyak, falevelek, fű, nyesedékek aprítva
 • forgács, fűrészpor, faapríték, szalma
 • kartonpapír (bevonatmentes)
 • fahamu
 • elhervadt virágok (vágott és cserepes egyaránt), megunt növények
 • köröm, haj, toll, szőr

Milyen anyagokat (inkább) ne komposztáljunk

 • citrusfélék héja (permetezőszert tartalmazhat)
 • főtt ételmaradékok (higiéniai okok miatt érdemes kerülni, adalékokat tartalmazhatnak, fertőzésekhez vezethetnek és vonzzák a hangyákat, rágcsálókat)
 • nyers hús, csont
 • állati ürülék
 • állati tetemek
 • széntüzelés salakja
 • dió- és a (vad)gesztenyefák levelei, fenyők tűlevelei
 • beteg (gombás, fertőzött) növényi részek

Nem komposztálható anyagok

 • cigarettacsikk
 • vegyszerekkel, gyomirtóval kezelt növények
 • kövek, műanyagok, fémek, üveg, gumi
 • építési törmelék
 • festék, vegyszer, ezek dobozai
 • veszélyes hulladék

Hasznos tippek

Nézd és szagold! Bemutatjuk a konyhai hulladék különböző állapotait, a komposztálás különböző szakaszaiban. Az ideális aerob komposzt halom nedves, levegős és szagtalan.

fresh waste

Friss szerves hulladék a komposztálóban

Amikor nekiállsz komposztálni, a friss ‘hulladékot’ helyezd a komposztálóba. A nagyobb  darabokat vágd fel kisebb darabokra, hogy könnyebben és gyorsabban tudjon elindulni a bomlási folyamat.

covered with rp

Remix Powderrel betakart komposzt: a szerves hulladék nem látható

Minden egyes alkalommal, amikor a konyhai hulladékot a komposztálóhoz adod, be kell takarni a halmot Remix Powderrel. Így nem kell kevergetni sem a komposztot és a gyümölcslegyeket is hatékonyan távol lehet tartani.

A fehér gomba megjelenése aktív bomlási folyamatot jelez

Körülbelül a komposztálási folyamat második hetében (néha hamarabb) fehér gomba jelenik meg a komposzt kupac felső részén. Ez azt jelenti, hogy a bomlási folyamat optimális, megfelelőek a körülmények, és a baktériumok éppen aktívan bontják le a hulladékot. Gratulálunk!

Éppen felkevert, 10 napos komposzt

Minden alkalommal, amikor egy komposztedény megtelik, meg kell keverni a halmot. A keverés hatására homogenizálódik a tartalma és a nedvességszint kiegyenlítődik. Nem kell naponta keverni, ha Remix Powdert használunk.

Túl száraz komposzt: vizet és keverést igényel

Ha túl száraz a komposzt, leáll a bomlási folyamat. Ilyenkor adj hozzá egy bögre vizet és alaposan keverd el, hogy teljesen homogenizálódhasson a komposzthalom. Legkésőbb 15 napon belül ellenőrizd a nedvességszintet az edényekben. (Tartsd nedvesen a már kész komposztot is.)

Túl nedves és szagos: Remix Powder kell

A komposztálási folyamat 3. hetében extra víz tud felszabadulni olyan hozzávalókból, mint pl. az uborka vagy a görögdinnye héja. Az extra nedvesség megakadályozhatja az oxigén szabad áramlását a tömörödés miatt, és rossz szagot fog árasztani. Ilyenkor adj a komposzthoz Remix Powdert. Jól keverd el, hogy teljesen homogén legyen a halom. 15 napon belül ellenőrizd a nedvességszintet az edényekben.

Szitálásra kész, érett komposzt

A komposztálás megkezdésétől számítva kb. 1,5 hónapon belül képződik a komposzt: ennek feketének és friss föld illatúnak kell lennie. A legjobb, ha a szitálás és felhasználás előtt még egy hónapig tároljuk, külön edényben.

Kész, porhanyós, szitált komposzt

Ha finomabb állagú komposztot szeretnél, szűrd át egy szitán. (A durvább textúrájú komposzt is tökéletesen használható). Ha nagyobb darabok, például magvak vagy ágak vannak benne, csak vedd ki és tedd vissza az aktív komposztálóba. További 2-3 ciklus alatt lebomlanak.

Szitálás után

A száraz levelek és gallyak bomlási folyamata hosszabb ideig tart, mint a konyhai hulladéké. Használd fel ezeket a következő ciklushoz, amíg teljesen le nem bomlanak. A csonthéjas magvaknak még hosszabb időre van szükségük, néha több mint egy évre, amíg teljesen lebomlanak.

Mire figyeljünk?

Nedvesség

A kész komposztot szellős tartályban, nedvesen kell tárolni (pl. jutazsákban, lyukakkal ellátott műanyag vödörben vagy nagyobb, tetővel rendelkező agyagedényben). Technikailag bármeddig tárolhatjuk a komposztot, csak arra kell figyelni, hogy nedves maradjon.

Adalékanyagok

A bomlási folyamat utolsó részének felgyorsítása érdekében gilisztákat adhatunk a komposzthoz. Emellett kurkuma (1 teáskanál) vagy neem olaj (1 evőkanál) hozzáadásával javíthatjuk a kész komposzt minőségét.

Érési idő

Felhasználás előtt ajánlott legalább még egy hónapig érlelni a komposztot, hogy minden mikroorganizmus befejezze a legkisebb ételdarabok lebontását. Ha kb. egy hónap után még nem vagyunk biztosak abban, hogy használható-e már a komposzt, végezzünk néhány egyszerű tesztet.

GYIK

Komposztálás a konyhában

Az átlagosi háztartási hulladék mintegy 50-70%-a szerves eredetű, és komposztálásra használható. Egy 4 fős család átlagosan naponta akár 0,5 – 1,5 kg konyhai zöld hulladékot termel.

Elméletileg igen, azonban nem kifejezetten ajánlott, mert ezek gyakran tartalmaznak adalékokat, illetve fertőzésveszélyesek és vonzzák a hangyákat, rágcsálókat.

Nem feltétlenül. Komposzt készíthető DIY (do-it-yourself, ún. ‘csináld-magad’) módokon, földbe ásva, vödörben stb.

 • A Biodesign által forgalmazott EcoTerra termékek elősegítik a tiszta, egyszerű és kényelmes komposztálást. Megtartják a szükséges hőt és nedvességet, emellett folyamatos szellőzést biztosítanak.
 • Az EcoTerra termékeket úgy terveztük, hogy felszívják és elvezetik a csurgalékvizet, és így megakadályozzák a kellemetlen szagok képződését.
 • Helytakarékos komposztálást tesznek lehetővé.             

A konyhai hulladék magas víztartalommal rendelkezik, amely a bomlás kezdeténél összegyűlik. Ezt az összegyűlt folyadékot csurgalékvíznek nevezik. A csurgalékvíz tápanyagban gazdag, és hígítva nagyszerű tápszer a növények számára. Az EcoTerra termékeket úgy terveztük, hogy felszívják ezt a folyadékot a kész komposztba. Ha azonban túl sok folyadék keletkezik, a legalsó tál felfogja a csurgalékvizet, amit fel is lehet akár használni.

Az EcoTerra edényekben csak a komposztálás utolsó szakaszában érdemes gilisztákat használni. A frissen összegyűjtött szerves hulladékba nem érdemes rögtön beletenni őket, mivel jól kiegyensúlyozott pH-ra és hőmérsékletre van szükségük. A vermikomposztálás némi szakértelmet és következetes gondozást igényel. Amennyiben már megfelelő tapasztalatokkal rendelkezel gilisztakomposztálással kapcsolatban, természetesen bátran lehet erre is használni az EcoTerra edényeket.

Minden olyan adalékanyag, amely felgyorsítja a szerves anyagok bomlási folyamatát, gyorsítónak nevezhető. Ezek nélkül is készíthető komposzt – csak ügyelni kell arra, hogy nedves és levegőztetett legyen. Egy friss halom szerves hulladék és egy halom félig komposztált anyag keverése szintén gyorsítja a bomlási folyamatot. Előbb-utóbb lezajlik a folyamat. Az EcoTerra termékek használatához a Daily Dump által kifejlesztett Remix Powdert ajánljuk, amely komposzt gyorsítót tartalmaz!

A Remix Powder használatára azért van szükség, mert a konyhai szerves hulladék a lebomláskor sok vizet enged ki. Ettől a halom túl nedves lesz, ha nincs elegendő száraz szerves anyag, hogy fenntartsa az egyensúlyt. A komposztálásban résztvevő mikrobáknak szénre is szükségük van a bomlási folyamat teljes folyamata során. A Remix Powder megfelelő szénforrás és mikroba keveréket tartalmaz, amelyek elősegítik a bomlási folyamatot és csökkentik a kellemetlen szagokat.

Attól függően, hogy hány kiló szerves hulladékot termelsz: havonta akár 2–6 kg is lehet.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.