Skip to content Skip to footer

Mikor lesz használható, kész a komposzt?

A bomlási folyamat jellemzően 1,5 hónapot vesz igénybe az EcoTerra komposztálókban. A teljes érés elérése érdekében további 1 hónapot ajánlunk (külön, jól szellőző edényben tárolhatjuk miközben a komposztálót újra bevetjük). A komposzt nem tartalmazhat felismerhető élelmiszert, és földes illatúnak kell lennie. De ha kétségeid vannak, inkább teszteld le!

Hogyan néz ki a kész a komposzt?

Szitálásra kész, érett komposzt

A komposztálás megkezdésétől számítva kb. 1,5 hónapon belül képződik a komposzt: ennek feketének és friss föld illatúnak kell lennie. A legjobb, ha a szitálás és felhasználás előtt még egy hónapig tároljuk, külön edényben.

Kész, porhanyós, szitált komposzt

Ha finomabb állagú komposztot szeretnél, szűrd át egy szitán. (A durvább textúrájú komposzt is tökéletesen használható). Ha nagyobb darabok, például magvak vagy ágak vannak benne, csak vedd ki és tedd vissza az aktív komposztálóba. További 2-3 ciklus alatt lebomlanak.

Szitálás után

A száraz levelek és gallyak bomlási folyamata hosszabb ideig tart, mint a konyhai hulladéké. Használd fel ezeket a következő ciklushoz, amíg teljesen le nem bomlanak. A csonthéjas magvaknak még hosszabb időre van szükségük, néha több mint egy évre, amíg teljesen lebomlanak.

Hogyan és miért kell tesztelni a komposztot?

compost test
1. Tégy egy kis komposztot egy üvegbe.
2. Adj hozzá vizet, hogy nedves legyen.
3. Zárd le szorosan az üveget.
4. Hagyd magára egy hétig.
5. Nyisd ki az üveget és ellenőrizd a szagot.
6. Ha kellemes, nedves föld illata van, akkor a komposzt elkészült.

A létrehozott komposztnak teljesen érettnek kell lennie, mielőtt a növényekhez adhatjuk. Ha azelőtt elkezdjük felhasználni a komposztot, mielőtt a teljes bomlási folyamat végbement volna, károsíthatjuk a növényeket, mert a nem teljesen lebomlott növényi anyagok a talajban átmenetileg csökkenthetik annak nitrogéntartalmát, mely az egyik legfontosabb táplálék a növényeknek. Valamint az éretlen komposzt tartalmazhat kártevőket, és aktív gyom magokat, amennyiben gyomnövényeket is komposztáltunk (mivel sok magnak több időre van szüksége a teljes lebontáshoz).

A legbiztosabb, ha a komposztot 4-6 hónapig külön tároljuk, és ezalatt nedvesen tartjuk. Néhány földigilisztát is hozzáadhatunk.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.