Skip to content Skip to footer

Hogyan használd az EcoTerra komposztálót?

Elhelyezés és előkészületek​

EcoTerra
before use 2

‘A’ egység: Helyezz az edény aljába egy újságpapírt vagy vastagabb papírlapot (a papírtáskák például kiválóak erre a célra)

‘B’ és ‘C’ egység: nincs teendő

before use

‘A’ egység: Szórj rá 2 maroknyi Remix Powdert

‘B’ és ‘C’ egység: nincs teendő

A komposztálót sík felületre helyezd, beltérre vagy jó időben a terasz vagy az erkély sarkába. Tartsd távol a közvetlen esőtől és a kíváncsi háziállatoktól.

Első használat

komposztalas

Helyezd az ‘A’ edénybe a konyhai hulladékot.

remix powder

Szórj 3-5 markonyi Remix Powdert a zöldhulladék tetejére, úgy hogy teljesen befedje azt.

termek hasznalati utmutato

Helyezz a halomra egy újságpapírt vagy vastagabb papírlapot, mint egy belső fedelet. Ez segít távol tartani a  gyümölcslegyeket. A következő alkalommal vedd ki ezt a papírlapot, mielőtt új adag konyhai hulladékot helyezel a halomra.

Az edényekbe helyezett konyhai hulladékot minden alkalommal Remix Powderrel kell lefedni. A Remix Powder rétegezése biztosítja a szagtalan és helyes komposztálást, valamint, így nem kell minden alkalommal a komposzthalmot átkeverni. Az EcoTerra termékekhez első vásárláskor 750 gr Remix Powdert és használati útmutatót is mellékelünk.

Mindennapi használat

EcoTerra használat

Az ‘A’ és ‘B’ egység a mindennapi, működési egységek. A ‘C’ egység a pihentető, érlelési tároló

Addig használd az ‘A’ egységet, amíg az megtelik. (Kövesd az ‘első használatban’ leírt lépéseket, használd ugyanazt a papírlapot, mint egy belső fedelet, amíg az kitart. Majd azt is hozzá adhatod a halomhoz, és kezdhetsz friss lappal). Ha Remix Powdert használsz, a halmot nem szükséges minden nap felkeverni.

komposzt keveres

Amikor az ‘A’ egység megtelt, jól keverd össze a halmot. Ha a halom túl vizes, adj még hozzá Remix Powdert. Ha túl száraz, öntözd meg vízzel (nedvesnek kell lennie de nem vizesnek). Keverésre csak akkor van szükség, ha minden egység tele van. 

EcoTerra egysegek

Cseréld ki az egységeket: helyezd az ‘A-t’ középre, és tedd a ‘B-t’ legfelülre. Kezdd el a ‘B-t’ is feltölteni hulladékkal. Eközben az ‘A-ban’ lévő anyag mennyisége le fog csökkeni, és félig komposztálódik. 

Hogyan gyűjtsd a komposztnak való konyhai hulladékot?

Érdemes átmenetileg egy külön tárolóedényben gyűjteni a konyhai szerves hulladékot – ha nem akarjuk minden egyes alkalommal nyitogatni a komposztálót. Erre megfelel bármilyen edény, de lehet külön erre a célra kifejlesztett termékeket is kapni. Az így összegyűjtött komposztálandó anyagokat télen 3-4 naponta add hozzá a komposzt halomhoz, nyáron viszont 1-2 naponta ürítsd ki, hogy ne vonzzon túl sok gyümölcslegyet.

Az egységek váltogatása

EcoTerra
EcoTerra hasznalat

Ha a ‘B’ egység megtelt, ürítsd ki az A egységet a legalsó ‘C’ egységbe, hogy érlelődjön a komposzt. Így az üres ‘A’ egységet újra a tetejére tudod helyezni és elölről kezdeni a feltöltését. A ‘B’ egység középen ül a félig lebomlott anyaggal, míg a ‘C’ egység mindig alul marad.

EcoTerra használat
EcoTerra hasznalat

Amikor az ‘A’ egység megtelik, ürítsd ki a ‘B’ egységet a ‘C’ egységbe, hogy tovább érjen a komposzt. Tedd a ‘B’ egységet legfelülre. Folytasd a sort.

Betakarítás

komposzt

Ürítsd ki a ‘C’ egység tartalmát egy külön edénybe (erre a célra használhatsz pl. egy lyukakkal ellátott vödröt vagy egy nagyobb agyagedényt). A legjobb eredmény érdekében tartsd a komposztot nedvesen még 1 hónapig használat előtt.

Az EcoTerra komposztáló  használatának kezdetétől számított 1,5 hónap múlva a ‘C’ egységben lévő anyagok már majdnem tökéletesen komposztálódtak.

Ha omlós, porhanyós komposztot szeretnél, szitáld át a komposztot. A nagyobb darabokat tedd vissza a friss hulladékhalomba. Idővel ezek is komposztálódni fognak.

A komposztálás közben megjelenő fehér gomba jelenléte hatékony, aktív komposztálási folyamatot jelez.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.