Skip to content Skip to footer
  1. Mi a komposztálás?

A komposztálás a növényi maradványok és egyéb szerves anyagok bomlási folyamata, mely során földes, sötét, omlós anyag, a komposzt keletkezik. Az otthoni, beltéri komposztálás a konyhai és kerti hulladékok újrahasznosítását jelenti, amely kritikusan fontos ahhoz, hogy a felhasználható szerves anyag szükségtelenül hulladékként kerüljön a hulladéklerakóba. A természetben komposztálás zajlik le, amikor a levelek felhalmozódnak az erdő talaján, és elkezdenek lebomlani. A bomlási folyamatból származó tápanyagokat visszanyeri a rendszer: a növények gyökerei újra beépítik őket a növekedésükhöz. Ez a természet újrahasznosítási folyamata. 

  1. Milyen régi a komposztálás?

A komposztálás nem újkeletű ötlet. Talajjavító képessége miatt az emberek a világ minden táján gyakorolják. Előnyei miatt az utóbbi időben világszerte terjed a ‘visszatérés’ a komposzthoz a mezőgazdaság területén is. Egyre elismertebb, mint az egyetlen biztonságos módszer az egészséges talajkultúra újjáépítéséhez és megőrzéséhez.

  1. A komposztálás újrahasznosítás?

Igen, a komposztálás a tápanyagok újrahasznosításának a természetes módja. 

  1. Mire van szükségem a komposztáláshoz?

Általánosságban elmondható, hogy a komposztáló mikrobáknak kétféle élelmiszer forrásra van szükségük. Az egyiket a „barna” anyagok jelentik, melyek leginkább száraz és elhalt növényi anyagok, például száraz gyomnövények, levelek és gallyak. A “barnák” biztosítják a szén- és energiaforrást a komposztálást végző mikrobák számára. A másik típust a „zöld”, friss növényi anyagok jelentik, például zöld levelek és kerti nyesedékek, konyhai, gyümölcs és zöldség hulladékok, kávézaccok, teazacskók stb. A barnákhoz képest a zöldek több nitrogént tartalmaznak, ami az aminosavak és fehérjék kritikus eleme. Tehát a zöldek biztosítják a fehérje forrást a milliárdnyi szaporodó mikroba számára. A barna anyagok általában terjedelmesebbek és elősegítik a jó levegőztetést. A zöldek viszont jellemzően magas nedvességtartalmúak, így kiegyensúlyozzák a barnák száraz jellegét. A barnák és zöldek megfelelő aránya képezi a legjobb táplálékforrást a mikrobák számára. Az optimális zöld-barna arány emellett segít a megfelelő szellőzés és nedvesség fenntartásában is.

  1. Az időjárás befolyásolja a komposztálási folyamatot?

Igen, meleg időben a komposzt gyorsabban megy végbe. A beltéri szobahőmérséklet ideális a komposztáláshoz. Csak a megfelelő nedvességről kell gondoskodunk.

  1. Csökkenti-e a komposztálás a globális felmelegedést?

A komposztálás hozzájárul a globális felmelegedés hatásainak csökkentéséhez azáltal, hogy csökkenti a metán kibocsátását. A metán erős üvegházhatású gáz, amely például akkor is képződik, amikor hulladéklerakóban bomlik le a szerves hulladék.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.