Skip to content Skip to footer
A komposztálás a szerves anyagok bomlási folyamata, „lebontása”. Ebben a folyamatban több millió kis élőlény vesz részt (mikroorganizmusok és egyéb talajlakó élőlények), amelyek szorgosan felhasználják és újrahasznosítják a szerves anyagokat, hogy tápanyagokban gazdag komposzttá alakítsák.

A bomlási folyamat alapjai

Természetes folyamat

Ahogy a banánhéj idővel elfeketedik, ugyanúgy minden szerves anyag lebomlik megfelelő körülmények között. Ez egy természetes folyamat, az újrahasznosítás természetes módja, és emberi hozzájárulástól függetlenül is megtörténik.

Tele van élettel!

A természetben lezajló bomlási folyamatban baktériumok, gombák, férgek, bogarak, atkák, hangyák, gyíkok és egyebek is részt vesznek. Ők mind elősegítik a bomlási folyamatot: ideje új barátokat szerezni!

Csurgalékvíz keletkezik és lecsökken a térfogat

A bomlási folyamat során a szerves anyagokban lévő víz felszabadul. Ezt a vizet csurgalékvíznek nevezik. A csurgalékvíz elvezetésével legalább 70%-kal csökken a komposztálandó szerves anyagok térfogata.

Az oxigénellátás biztosítja a szagmentes komposztálást

A komposztálás oxigén jelenlétében történik (aerob folyamat), és eredményeképp szén-dioxid keletkezik, amely szagtalan gáz. Ha a komposztálandó halomban biztosítva van az oxigén keringése, a komposzt halom illata leginkább korhadó avarra emlékeztet

Ha oxigénhiány alakul ki a bomlási folyamat közben, ammónia és hidrogén-szulfid szabadul fel, amelyek büdös gázok. A biodesign termékek a Daily Dump által lefektetett komposztálási technikát követik, azaz Remix Powder hozzáadásával működnek. A Remix Powdert elég a komposzthoz adagolni: légréseket biztosít az oxigén számára, valamint felszívja a nedvességet, így szagtalan lesz a komposzt.

Hőt termel

A bomlási folyamat egy exoterm reakció, ahol energia szabadul fel hő formájában. Ez annak a több millió baktériumnak köszönhető, amelyek a szerves anyagok komposztra bontásán dolgoznak. A terracotta edények a legmegfelelőbbek beltéri komposztálásra, mert természetes módon biztosítják a komposzt szellőzését és kezelik a folyamatos hőcserét.

A megfelelő hozzávalókra van szükség

Ha egy vagy több elem nincs egyensúlyban, az aerob bomlási folyamat nem lesz optimális. Ilyenkor hosszabb ideig tart, vagy nem megy végbe a folyamat. A komposztálás olyan, mint a főzés: fontos a hozzávalók megfelelő egyensúlyának elérése!

Mi a komposzt?

A szerves anyagok bomlási folyamat során komposzt keletkezik. A komposzt sötét színű, omlós, földillatú, és nagyszerű táplálék a növényeink számára. Mára már elfelejtettük a komposzt jelentőségét mindennapi életünkben. Azonban a konyhai hulladékból bármikor, otthon is készíthetünk komposztot. A fenti képen készre érett, szitált komposzt látható.

Komposztálási módszerek

A komposztálás három fő módjának számos változata van, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. A biodesign által fejlesztett EcoTerra termékek, a Daily Dump-ot követve, az aerob komposztálási módszert használják.

Aerob komposztálás – oxigén jelenlétében

Az aerob komposztálás oxigén jelenlétében történik. A folyamat során nem keletkeznek rossz szagok, mivel a felszabaduló gáz szén-dioxid (amely szagtalan). Ennek a módszernek a használatakor fontos, hogy a komposzt halmot levegőztessük, és megfelelő szén- és nedvességtartalmú legyen. A Daily Dump 15 éves fennállása alatt kikísérletezte, hogy a kókuszrost alapú szénforrások működnek a legjobban az aerob komposztáláshoz. A Remix Powder hozzáadásával biztosítható a széntartalom. Az aerob komposztálás jellemzően 1,5 hónapot vesz igénybe, a halom összetételétől függően. A teljes érés érdekében további 1 hónap ajánlott.

 

Anaerob – zárt térben

Hagyományosan (háztáji vagy nagyobb gazdaságokban is) a kert szélén ásott gödrökben komposztáltak, melyeket gyakran betemettek vagy lefedtek. Ez az anaerob lebomlás folyamata, amely valójában egy erjedési folyamat. Oxigén nélkül történik és olyan gázokat szabadít fel, mint az ammónia és a hidrogén -szulfid (amelyeknek meghatározó szaguk van).

Vermikomposztálás azaz gilisztakomposzt

A földigiliszták csodálatos élőlények. Tevékenykedésük során fellazítják, levegőztetik a talajt és javítják a vízelvezető képességét, serkentik a mikroorganizmus aktivitást és tápanyagokat juttatnak a növényekhez. Nem utolsó sorban pedig, a giliszta egyik felén bemegy a szerves anyag, a másik felén pedig a „fekete arany” néven ismert gilisztaürülék jön ki, amely a leggazdagabb komposzt. A vermikomposztálás azonban némi szakértelmet és következetes gondozást igényel. A gilisztáknak jól fenntartott pH-szintre és hőmérsékletre van szükségük. Nem igazán tesz jót nekik a hőmérséklet változás sem a nagyon citrusos talaj. A legbiztosabb, ha gilisztákat a komposztálás utolsó szakaszában adunk a komposzt halomhoz vagy az érni hagyott, de már nagyrészt lebontott komposzt halomba helyezzük őket, a folyamat gyorsítása érdekében.

A komposztálási tájékoztatót a Daily Dump anyagainak felhasználásával készítettük. A Biodesign a Daily Dump hivatalos partnere.